Rundan längs Södra Förstadskanalen - del 6

Precis innan vi lämnar parken och den del som kallas Parkkanalen, tittar vi upp på emblemet på Fersens bro. Det är enligt guiden Erik av Pommern som fått lämna sitt bomärke på bron, men varför kommer jag faktiskt inte ihåg. Han var visst inte så populär så det känns lite konstigt. Jag återkommer med vidare forskning av detta när Fersens bro presenteras i ett separat blogginlägg.
Erik av Pommerns vapenskjöld hänger kvar i Malmö
 
På andra sidan Fersens bro är det lika prunkande grönt som i Kungsparken, men detta är den gamla begravningsplatsen. Många benämner det för gamla kyrkogården, men det är fel eftersom det inte funnits någon kyrka i närheten - har jag hört. Förutom de härliga träden som gör att stadsbruset dämpas och friden lägger sig som sig bör över platsen, finns under vårmånaderna ett överflöd av vårblommor. Först är det vintergäcken som breder ut sig i heltäckande sjok så fort snötäcket smält bort. De gula fälten avlöses sen av lika överdådiga blå mattor - scilla!! Vill man få känna litet på Malmös historia är det intressant att läsa på de gamla gravstenarna. Familjegravar med släkter som format Malmö - blandat med "enklare" människor under inte lika pompösa gravstenar.
 
 
 Lugn och ro på begravningsplatsen - för både levande och döda
 
Mittemot Begravningsplatsen längs Drottninggatan ligger en del av Malmös paradbyggnader. Vackra hus med ett strålande läge.
 
Paradläge längs Drottninggatan
 
Nästa bro är Morescobron - bron har fått sin namn efter dansken Jacob Heinrich Moresco (1828-1906). Denne startade aktiebolaget Moresco, ett dotterbolag till A/S Moresco i Köpenhamn. Företaget, som tillverkade och sålde damkappor, dräkter och pälsvaror, övertog en köpmangård i hörnet av Gustav Adolfs torg och Torggatan. Gården revs och 1895 lät man uppföra en femvånings kontorsbyggnad, som alltjämt står kvar.
 
 Morescobrons stadiga fundament
 
Så har vi då kommit fram till Södertull. Här har Malmö stad byggt om de gamla kanalbrinkarna till populära sitt-trappor. Med fina detaljer som porlande vatten och bronsstatyer av katter
 
 
Södertull - mötesplats med söderläge
 
Ibland är det trångt på kanalen. Vid Södertull finns numera en förtöjningsplats för en Nöjesflotte - separat inlägg kommer inom kort från en runda med denna farkost. De blå trampbåtarna är också en populär sysselsättning sommartid. De har sin kajplats mellan Södertullsbron och Kaptensbron - så det är tätt mellan "fritidsbåtarna"
 
 Hej å Hå med båtarna blå
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0