Rundan längs Södra Förstadskanalen - del 6

Precis innan vi lämnar parken och den del som kallas Parkkanalen, tittar vi upp på emblemet på Fersens bro. Det är enligt guiden Erik av Pommern som fått lämna sitt bomärke på bron, men varför kommer jag faktiskt inte ihåg. Han var visst inte så populär så det känns lite konstigt. Jag återkommer med vidare forskning av detta när Fersens bro presenteras i ett separat blogginlägg.
Erik av Pommerns vapenskjöld hänger kvar i Malmö
 
På andra sidan Fersens bro är det lika prunkande grönt som i Kungsparken, men detta är den gamla begravningsplatsen. Många benämner det för gamla kyrkogården, men det är fel eftersom det inte funnits någon kyrka i närheten - har jag hört. Förutom de härliga träden som gör att stadsbruset dämpas och friden lägger sig som sig bör över platsen, finns under vårmånaderna ett överflöd av vårblommor. Först är det vintergäcken som breder ut sig i heltäckande sjok så fort snötäcket smält bort. De gula fälten avlöses sen av lika överdådiga blå mattor - scilla!! Vill man få känna litet på Malmös historia är det intressant att läsa på de gamla gravstenarna. Familjegravar med släkter som format Malmö - blandat med "enklare" människor under inte lika pompösa gravstenar.
 
 
 Lugn och ro på begravningsplatsen - för både levande och döda
 
Mittemot Begravningsplatsen längs Drottninggatan ligger en del av Malmös paradbyggnader. Vackra hus med ett strålande läge.
 
Paradläge längs Drottninggatan
 
Nästa bro är Morescobron - bron har fått sin namn efter dansken Jacob Heinrich Moresco (1828-1906). Denne startade aktiebolaget Moresco, ett dotterbolag till A/S Moresco i Köpenhamn. Företaget, som tillverkade och sålde damkappor, dräkter och pälsvaror, övertog en köpmangård i hörnet av Gustav Adolfs torg och Torggatan. Gården revs och 1895 lät man uppföra en femvånings kontorsbyggnad, som alltjämt står kvar.
 
 Morescobrons stadiga fundament
 
Så har vi då kommit fram till Södertull. Här har Malmö stad byggt om de gamla kanalbrinkarna till populära sitt-trappor. Med fina detaljer som porlande vatten och bronsstatyer av katter
 
 
Södertull - mötesplats med söderläge
 
Ibland är det trångt på kanalen. Vid Södertull finns numera en förtöjningsplats för en Nöjesflotte - separat inlägg kommer inom kort från en runda med denna farkost. De blå trampbåtarna är också en populär sysselsättning sommartid. De har sin kajplats mellan Södertullsbron och Kaptensbron - så det är tätt mellan "fritidsbåtarna"
 
 Hej å Hå med båtarna blå
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Parkrundan - del 5

Resan genom Slotts- och Kungsparken är verkligen rofylld - här följer en bildkavalkad som ska inspirera till promenader och upptäkter. Varför inte ta med sig en god ost, några kex, en flaska vin och en filt.


Casino Cosmopol i gamla anrika förre detta restaurang Kungsparken


Trägårdsbron med Slottsträdgårdens växthus, café och planteringar på vänster sida







Potpurri över blomsterprakten i Slottsträdgården - klicka på respektive bild för att se dem större



Här genomgfördes ett alternativt Brolopp - 100-talet startande, en som bröt!


Utsiktspunkt


Högklackat på Parkbron?

Jag återkommer med mer utförliga beskrivningar över broarna i senare blogginlägg. Nu inriktar jag mig på att beskriva rundturen med Rundan

Konst och historia på Rundturen - del 4

Så har vi då återkommit in i det som jag kallar kanalen - rätt eller fel. Mycket av Malmös markytor är utfyllnadsmassor så det är svårt att säga vad som är "utgrävt" eller "utfyllt". Vad man kan vara ganska säker på är att vi är nära den ursprungliga delen av gamla Malmö när vi passerar Citadellsbron. Här ligger Bastionen Banér - numera Kommendanthuset - Bastionen Carolus och inte minst det gamla slottet Malmöhus.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Malm%C3%B6hus_in_Malm%C3%B6%2C_joint_image.jpg

Detta kan man läsa på Malmö stads hemsida Malmöhus

Slottet Malmöhus är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Av Erik av Pommerns kastell från 1434 finns fortfarande rester bevarade i det slott som stod klart vid 1500-talets mitt.

Här bodde de danska kungarna under sina besök i Malmö och här hölls också den äventyrslystne Earl of Bothwell, Maria Stuarts tredje make, fängslad i fem år.

När Skåne blev svenskt 1658 förstärktes befästningarna ytterligare men på 1700-talet förlorade fästningen sin betydelse och användes 1828-1909 som fängelse.

Efter restaurering och ombyggnad kunde Malmö Museum invigas 1937.

Väl värt ett besök för att uppleva historia, konst, natur, musik... Det räcker absolut inte med ett besök.

Blickar man framåt i stället för att titta på Malmöhus ser man i kurvan en svart byggnad som följer kanalens välvning. Det är den nya Hovrätten. De svarta fasadplattorna är oregelbundet placerade i djupled. Har någon gång hört en förklaring att arkitekten ville att det skulle se ut som om kanalens mörka vågor speglar sig i fasaden. Jag tycker det är en bra tanke och tycker det är mycket lyckat.



Strax efter Hovrätten delar kanalen upp sig - åt vänster ligger Hovrättsbron.



Men vi fortsätter rakt fram mot Slottsbron som leder in mellan Slottsparken och Kungsparken.



Innan vi passerar Slottsbron vill jag stanna upp och kolla vad det är som ligger på höger sida - en klassiskt svensk röd stuga med vita knutar i vattnet!!?? Varför? Hur har den kommit dit? Varför? Vem har kommit på denna idé? Varför? Varför?



Det är inte troligt att det är någon som bor i huset - det är litet på sniskan och till stora delar vattenfyllt. Som tur är är det inte någon som tappat ett släp från en hustransport. Nej, det är en installation, ett konstverk. Bara för någon vecka sedan köpte min man en bok som heter "100 balla ställen i Skåne". En trevlig bok att bläddra i och få inspiration till utflykter - mer eller mindre seriösa. En av de mer seriösa utflyktsmålen är Wanås Slott - en konsthall i Snapphaneskogen. När min dotter för några dagar sedan bestämde att hon och en väninna skulle åka med Sommarkortet (Skånetrafikens populära sommarsatsning för att öka kollektivåkandet) bläddrade vi i boken och då fick jag syn på huset i vattnet igen!! Jag vet inte om huset ligger kvar i Wanås eller om det i kanalen är ett annat. Om man jämför huset i boken och det i kanalen så är det inte exakt likadant... Mer säger jag inte. Varför inte göra ett besök i Wanås och kolla? Eller kolla hemsidan först Wanås

Om man googlar "huset i malmö kanal" finner man följande information:
  • Konstverket heter “Atlantis” och har skapats av Tea Mäkipää och Halldór Úlfarsson.
  • Huset ska påminna oss “om vår moderna livsstils sårbarhet”.
  • Kulturrecensent Clemens Altgård på Skånska Dagbladet: “Av all konst som visas under festivalen är det nog detta konstverk som sticker ut mest och som jag kommer att minnas bäst.”
Det dök upp på Malmöfestivalen 2011 och låg då utanför Lärarhögskolans Orkanenbyggnad på Universitetsholmen - se byggnaden Rundan del 2. Kul att göra litet detektivarbete - man lär sig så mycket. Eller hur?

RSS 2.0