Först ut - den närmsta - Älvsborgsbron

Som en länk mellan Gråbrödersgatan på Gamla Väster och Citadellsvägen ligger Älvsborgsbron. Bron är en ganska enkel outsmyckad bro i betong och Malmö-grönt smidesräcke. På ömse sidor om bron ligger stora rör - något rostbruna.


  

Alldeles nyligen placerades en mindre "bro" strax intill. Vad är tanken med denna undrar man förstås? Cykelövergång? Ska Ävsborgsbron byggas om? Rivas? Det har varit ganska stökigt under en längre tid inom området. Den gamla träbron direkt öster om har varit avstängd eftersom den leder rakt in i det arbetsområde som NCC huserar på. Citytunneln, flytt och återflytt av den gamla Hamnmästarbostaden, byggande av cykelparkering och inte minst ett underjordiskt garage. Det är mycket som hänt under några år tillbaka. Även om dessa trevliga saker snart är färdigställda så börja nya byggnationer inom kort - ett stort kongresscenter, kontorsbyggnader... Belastningen och trycket på bron ökar.



Bilder hämtade från http://malmolundcyclechic.blogspot.se

Även om bron är oansenlig, har den varit en väsentlig del i Malmös historia. Under Kockumvarvets glansdagar passerade i princip alla anställda Älvsborgsbron. Tusentals personer på sina cyklar med unikaboxen på pakethållaren och väskan med termosen på styret trampade regelbundet till eller hem från jobbet Kockums. Under 1960-talet hade Malmös politiker vilda planer på att skapa en 4-filig genomfartsled från Kockums in genom Malmös centrum och vidare ut i Miljonprogrammets bostadsområden. Byggnaderna närmast Norra Vallgatan och in i kvarteret längs ena sidan av Gråbrödersgatan strök med innan man satte stopp för det hela. Den ena tomten förblev obebyggd till 2007 - bostadshuset i bakgrunden.


Varför namnet Älvsborgsbron? Om man söker på detta på google så kommer den mer kända bron i Göteborg upp som det självklara svaret. Säker man vidare hamnar man på Wikipedias kortfattade beskivning:

Älvsborgsbron
är en bro i Malmö som korsar Västra Hamnkanalen vid Älvsborgsbastionen. Brons norra ände ansluter till Nordenskiöldsgatan medan södra ansluter till Gråbrödergatan som övergår till Engelbrektsgatan. Bron byggdes 1967, året efter Älvsborgsbron i Göteborg.

Älvsborgsbron i Göteborg kan knappast ha varit en inspiration med tanke på att det inte finns några större likheter. Då är det mer intressant att undersöka det där med "Älvsborgsbastionen" - vad var det? Det ger en utmärkt övergång till nästa intilliggande bro... jag återkommer. 


Haur du sitt Malme - haur du sitt varlden

Denna slogan spreds för många, många år sedan av den största dagstidningen i Skåne - Sydsvenska Dagbladet, eller Sydsvenskan som de flesta säger. Otroligt talande och träffande mening som är så sann som den är sagd! För er som inte riktigt förstår malmöitiska så är den enkla översättningen denna; Har du sett Malmö - har du sett världen.

Det är få städer som kan stoltsera med en sandstrand nästan mitt i staden - det skulle väl vara Rio de Janeiro i så fall med Copacabana. Från vilken stad kan man åka både bro och tunnel direkt till ett grannland? Kan inte komma på någon, men en känd bro - Golden gate - har i alla fall San Francisco. Parkernas stad brukar man också kalla Malmö - fantastiska lummiga oaser i centrum. Nästan i stil med Central Park i New York. Amsterdam har sina kanaler - men det har väl Malmö också!





     




För att inte någon ska hetsa upp sig för att man tycker att ovanstående är osedvanligt skrytsamt, så vill jag påtala att det är litet på skoj. Bara så ni vet.

Denna blogg ska handla om Malmö och inrikta sig på Malmös kanalbroar - därav namnet "Bridge over Malmö water". Jag ska försöka lotsa er runt Malmös kanaler och studera de olika broarna. Jag har idag ingen aning om hur många de är, men jag har förstått att de flesta har ett eget namn och sin egna lilla historia. Den vill jag försöka ta reda på.


Som den Väg och vattenbyggare man är, måste jag även slå ett slag för det konstruktiva och arkitektoniska. Broar kan vara mycket vackra, originella eller vanskliga. Vad sägs om dessa varianter? En av nedanstående finns i Malmö - vet du vilken?






Välkomna till en tur runt Malmös kanaler.


RSS 2.0