Rundan går från Kapten till Amiral

Jag är inte alls insatt i vilken rangordning de olika militäriska graderna har och en del är kanske inte direkt jämförbara eftersom de är inom olika förband. Men nog kan man direkt tycka att Amiralsbron, som man ser här nedan, är betydligt mer pampig än Kaptensbron som vi alldeles nyss passerade.
 
 
 
Nästa bro inom synhåll är Paulibron och i fonden ser man polishuset som man känner igen från ett tidigare inlägg så nu är vi snart på välbekanta vatten.
 
 Polishusets "fågelliknande" fasad - är det en örn som vakar över Malmö?
 
 
  Vi svänger vidare mot norr och vilken bro är det som skymtar föröver?
 
 Just det - Carolibron. Strax bortom den kommer den röda Schougen!
 
 Slussbrons karakteristiska utsmyckning - mer ingenjörsmässig än estetisk.
 
 Sista svängen vid Slussbron innan finalsträckan
 
 

Backa bandet! Vi stannar till vid Kaptensbron igen!






 
 
 


Vi har redan tagit en liten utvikning i samband med att vi passerade Kaptensbron, men jag skulle vilja fortsätta litet till med Kaptensbron. Tog en promenad med min dotter i kväll genom centrala Malmö - så här i lugn och ro veckan efter Malmöfestivalen. Vi stannade till på Kalendegatan och smet in på en salladsbar precis efter stängningsdags. Tjejen i kassan var hygglig och lät oss få vars en fräsch sallad och mumsig smoothie. Vi hade redan bestämt att vi skulle sitta vid kanalen och äta eftersom sensommarkvällen var så behaglig. Nu blev det inte bara "vid" utan snarare "över" - vi satte oss på en av Kaptensbrons utbuktningar. Tänk så mycket som händer bara man sitter lugnt och tittar - ett folkliv med olika aktiviteter.
 

Först kommer en enkel liten motorbåt puttrande - är det fiske på gång?

Ett par kommer ledande sina cyklar och stannar till vid soptunnorna - jakten på pantburkar fortsätter även efter Malmöfestivalen. Det är väl ok att människor tar sig an de pantburkar som andra mer bekväma människor bara slänger, bara synd att en del människor har så litet pengar att de måste rota i skräpet. Jag kan då inte tänka mig att de gör det av miljöideologiska skäl.
 
 
 Nya aktiviteter under bron - ett gäng med kanotister paddlar förbi.
 
Oftast ser man en ensam kanotist eller ett par, men här kom ett femtontal unga och ganska oerfarna kanotister i en flock. Alla hade orange flytvästar med MKK på ryggen - Malmö Kanot Klubb- och man kunde förstå på de olika paddlingsteknikerna att man hade olika lång erfarenhet. Det såg verkligen lockande ut. I synnerhet som vädret och kvällen var så ljum att det räckte med shorts och kortärmat. Ibland kan man se kanotister som trotsar vintermörkret och ger sig ut i issörjan!! Fy bubblan.
 
 Alldeles vid vår fötter glimmar det till i nedre delen av räcket:
 Två lås sitter fastlåsta. Tittar man närmare på låsen står det ett datum på det ena:
28/11 2010 tillsammans med två bokstäver förbundna med ett hjärta!! Så rart! Min dotter upplyser mig om att det är ganska vanligt eller populärt att kärlekspar gör detta. Och om man googlar så styrs man in på Wikipedia och då får man denna information:
 
Kärlekslås är en österländsk tradition, som innebär att ett brudpar sätter fast ett hänglås med sina initialer vid en bro och slänger sedan nyckeln i vattnet. På vissa platser låser paren två hänglås i varandra. Enligt legenden varar genom denna akt kärleken för evigt.
 
Rosenröd kärlek med litet rostkanter
 
 
Något mer svårtydd kärlek?
 
Men vad kommer att hända med låsen (kärleken?) när bron rivs och byggs om??
 
 
Plötsligt bryts den blanka vattenytan av kaskader sprutandes upp fler meter upp i luften. Efter ett litet tag lugnar det sig. Strax är det dags igen. Alldeles intill Kaptensbron finns en interaktiv vatteninstallation - kan man väl kalla det.
 
På strandkanten finns en grönmålad metallåda där det stannar till människor titt som tätt.
Det är därifrån de 12 sprutmunstyckena kan dirigeras som en vattenorgel.
 
 
 
På väg in mot stan ligger Raoul Wallenbergs park. Där finns bl.a en damm som brukar fungera som isbana under vintermånaderna. Nu sprutar vatten från många håll in mot den grunda runda dammen. En som har koll på läget är den numera välklädda damen. Den för mig namnlösa damen fick sina kläder under Malmöfestivalen då lyktstolpar, vägskyltar och t.o.m Karl X Gustaf på Stortorget fick ny mundering.
 

I en annan del av parken brukar man också anordna en konstisbana. Tyvärr har nog detta inneburit att de stora gamla träden - en gigantisk blodbok och en enorm platan - drabbats av stress!! En räddningsaktion med avspärrning och bevattning är akut!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0