Bromantik - vad är det? Kär i broar?


 

Fick tips av en god och nära vän att det finns ett nytt ord som heter Bromantik. Eftersom denna vän vet att jag bloggar om broar så skickades länk och tips till mig.

Fantasin sätter ju förstås igång på direkten. Spontant tänker man på broar och romantik. Då spinner assosciationerna vidare till en av de mest romtantiska och sorgliga filmerna i filmhistorien "Dimmornas bro" (originaltitel Waterloo Bridge från 1940). Får ni någon gång möjlighet att se denna film - gör det!! Ladda upp med näsdukar - högvis med näsdukar. Det var många år sen jag såg filmen, men minnet är starkt. Det är möjligt att filmen inte är lika bra som man minns - det brukar tyvärr vara så med vissa filmer och då blir man besviken. Filmen utspelar sig under andra världskriget och bara det är ju ett sorgligt kapitel. Den manlige huvudrollsinnehavare var Robert Taylor (1911-1969) - den omåttligt populäre skådespelaren som fick kvinnorna att dåna. Han spelade mot Vivien Leigh (1913-1967) som gjorde dundersuccé i "Borta med vinden" från 1939. Också en film som är värd att titta på - men inte så många broar.
Dimmornas bro Poster



Tillbaka till huvudämnet - Bromantik.


Vad är det då? Det är språkrådet som utsett detta ord till april månads "nyord" och här nedan kan du läsa deras förklaring. Blir du nyfiken på mer vad Språkrådet sysslar med kan du följa länken allra längst ned.


Vårvinterns hen-debatt har fått vissa att varna för vi är på väg mot ett samhälle utan tydliga könsroller (vilket underförstått skulle vara något dåligt). Det är dock att tillskriva detta nya pronomen en överdriven kraft – särskilt när så mycket i språket skvallrar om och befäster gamla normer. Ett bra exempel är ordet bromantik, en direktöversättning av engelskans bromance. Det är ett så kallat teleskopord, dvs. två ord (bror och romantik) som skjutits samman och bildat ett nytt. Vad betyder det då? Jo, bromantik står för manlig vänskap med extra allt, som Aftonbladet skrev redan 2008 i en artikel om killar som umgås ”på tjejvis”: De pratar om känslor, äter middag ihop och tar en runda i klädbutikerna.

Att nära vänskap mellan män fortfarande ses som något så främmande att det måste beskrivas med ett eget ord, säger en del om hur vi ser på manligt och kvinnligt. Kvinnor har nära relationer som bygger på samtal och konsumtion. Män pratar inte så mycket, särskilt inte om känslor; det är tjejigt, något som riktiga karlar inte ägnar sig åt. I alla fall inte utan spexiga nyord som signalerar att beteendet bryter mot våra normer – och därmed befäster invanda könsroller.


http://www.sprakradet.se/13249


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0