Slussen - men inte i Stockholm

Slussen i Stockholm är känt för de flesta. En numera intensiv trafikplats i södra delen av Gamla stan mot Söder. Skarven mellan Mälaren och Saltsjön (?) - i varje fall kan man chansa på det eftersom de två vägarna som löper över Slussen heter just Mälarrampen och Saltsjörampen. Kära Wikipedia intygar att denna teori stämmer med verkligheten.



Den här bilden är ett flygfoto av Gustaf Cronquist 1936

Om vi nu återgår till Malmö och Slussen där, så är ursprunget till namnet den sluss som fanns vid anslutningen till hamnkanalen. När järnvägen byggdes på 1850-talet grävdes en kanal från Sege å parallellt med spåren. Känns konstigt att Sege å gått så nära Malmö. Den stackars ån har verkligen hanterats än hit än dit under årens gång. Nu är den åter på tapeten eftersom den "avvattnar" marken från sju olika skånska kommuner. Drömmen och målet är att "Rent vatten ska rinna ut i Öresund" enligt en artikel i Sydsvenskan 2012-04-19. Vet du vilka sju kommuner som Sege å passerar? Vill du fuska tittar du längst ned på blogginlägget - eller så tävlar du med dig själv eller någon kompis.

Tillbaka till Slussen i Malmö - väldigt många sidospår i detta inlägg. Ovan nämnda kanal fylldes igen runt 1910 och då hade själva slussen inte någon funktion längre, men namnet stannade kvar.

Bron är inte så märkvärdig; gröna räcken, gröna snygga stolpbelysningar och någon uppfräschande pyntbeklädnad med grön klinker på pelarna. Enligt skylten så är dagens bro från 1964 - från den tid då en hel del av Malmö-broarna renoverades/förnyades - men som sagt en del verkar ha fräschats till efter det.

 


Kanalen gör en 90 graders-böj precis vid Slussbron och just är ligger Malmös roddklubb. Klubbhuset är en klassisk funkisbyggnad i gult tegel med runda fönster för den marina känslan. Takterrassen förstärker det marina formspråket - som en kommandobrygga strävar byggnaden mot kanalen.

   

 
Klubben har huserat här sen 1943 men bildades redan 1883



Klubbens historiska lagrar syns genom de runda fönstren - något blekta och dammiga









Facit: Ån börjar i Svedala och Trelleborgs kommun. Sedan letar sig vattnet genom Staffanstorp, Lund, Vellinge för att till slut rinna ut i Öresund från Burlöv och Malmö stad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0