Hjälmarebron

I inlägget om Älvsborgsbron beskrev jag flödet av cykeltrafik från och till Kockumsvarvet. Faktum är att en av de gamla bilderna egentligen visade den strax intilliggande bron - Hjälmarebron. En förlängning av Mäster Johansgatan. Det är inte särskilt långt mellan denna bro och Älvsborgsbron - ca 65 m. Mellan broarna ligger en liten undanskymd park - Neptuniparken - en riktig liten oas mellan Norra Vallgatan och kanalen.



I parken står en staty, en liten fiskegumma med huckel. Det är den Liverpoolfödde skulptören Clarence Blum som gjort granitstatyn (1949). Innan platsen blev en park 1969, var det fiskförsäljning som gällde på det som då kallades Fisketorget. Torget anlades 1894 och det var sillagummorna från Limhamn som tog med sig männens fångst via Sillabanan (järnvägen längs nuvarande Limhamnsfältet) för att sälja till Malmöborna. Det var inte tillåtet på Gustav Adolfs torg eller Stortorget, där blomsterhandeln blomstrade. Egentligen har fiskehandeln varit ett frekvent inslag i denna del av Malmö. Under Malmös tidiga barndom var sillfångsten det som satte Malmö på kartan - tror det var under slutet av 1100-talet som de stora fångsterna landades på det som då var strandbrinken längs Norra Vallgatan.

Hjälmarebron är en låg bro för enbart cyklister och fotgängare. Egentligen är det inte möjligt för någon att passera bron idag eftersom den håller på att byggas om. Bron är av stål och delvis upplagd på en stenkonstruktion som begränsar kanalens bredd. På denna "stenhylla" finns en ring som gör det möjligt (kanske inte nu längre?) att svänga bron och på det sätt skulle högre farkoster kunna passera. Idag är det knappast aktuellt för de något yngre broarna intill är ganska låga.




Vad blev det av Älvsborgsbastionen som jag nämnde i inlägget om Älvsborgsbron? Jag har faktiskt inte lyckats hitta mer material om detta så det får förbli en gåta...

Däremot har jag lyckats få litet mer information om Hjälmarebron via Sten Grönbergs blogg, som också är engagerad i Malmös broar. Enligt S Grönberg byggdes bron 1885, byggdes om 1897 och 1918. Faktiskt Malmös äldsta bro.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0